Германия ще трябва задлъжнее още повече тази година, за да създаде фонд в помощ на пострадалите от наводненията райони, заяви вчера германският канцлер Ангела Меркел.

Тя каза това на среща с ръководителите на 16-те германски провинции в Берлин. Тя изтъкна, че е било решено да се създаде национален фонд от 8 милиарда евро, финансиран наполовина от федералната държава и наполовина от провинциите, пише БТА.

Заради създаването на фонда Берлин ще трябва да представи коригиран бюджет за 2013 година, уточни канцлерът. Досега федералната държава планираше да емитира облигации на стойност 17.1 милиарда евро тази година.

Бундестагът, трябва да утвърди учредяването на фонда до 5 юли, преди лятната ваканция, отбеляза Меркел. По думите й, фондът може да достигне 8 милиарда евро, "тъй като засега не се знаят конкретно мащабите на щетите".

При последните големи наводнения в Германия през 2002 година беше учреден фонд от 6.5 милиарда евро.

Продължителните проливни дъждове предизвикаха прииждане на реките Елба и Дунав, които преляха и причиниха огромни щети през последните две седмици в Южна и Североизточна Германия. Сега водите бавно се връщат към нормалните си нива.

В началото на седмицата международната рейтингова агенция Fitch оцени щетите в Германия на общо около 12 милиарда евро. От наводненията пострадаха също Австрия, Чехия, Словакия и Унгария.