Изтъкнати германски икономисти, сред които председателят на влиятелният институт Ifo Ханс Вернер, изпратиха открито писмо до канцлер Ангела Меркел, в което я критикуваха за позицията й относно банковия съюз и подпомагането на държави, които не спазват ангажиментите си към общността със средства от спасителните фондове.

Споразумението, което европейските лидери постигнаха през миналата седмица за директно подпомагане на банките от еврозоната със средства от Европейския фонд за финансова стабилност и Европейският стабилизационен механизъм, е опасно, настоява групата от 172 икономисти. Те посочват, че дълговете на банките са близо три пъти по-големи от дълговете на държавите. Данъкоплатците, пенсионерите и спестителите в така наречените страни от ядрото на Европа не трябва да бъдат гарант за тези дългове, особено след гигантските загуби от спукването на икономическите балони на южните държави.

С голямо притеснение икономистите приемат позицията на Меркел за създаване на банков съюз, което означава обединяване на отговорностите по дълговете.

В отговор на нападките канцлерът уточни, че споразумението от миналата седмица е за създаване на единен надзор за банките в еврозоната и той е необходим по спешност. Не става въпрос за поемане на допълнителни ангажименти, казва Меркел, цитирана от The Telegraph.