Глобал Маркетс ООД няма лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

От КФН съобщиха, че лицензът на дружеството е отнет принудително за извършени системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти и актовете по прилагането му.

Констатираните от КФН системни нарушения включват извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на инвестиционния посредник.

Съгласно наличните в КФН данни, независимо от решението за отнемане на лиценза на Глобал Маркетс ООД, дружеството продължава да сключва договори с клиенти не само на територията на България, но и в други държави членки на ЕС.

Глобал Маркетс ООД към настоящия момент не притежава лиценз за предоставяне на инвестиционни дейности и услуги и е заличено от водените от комисията регистри;

КФН не осъществява текущ надзор по отношение на дейността на дружеството като правомощията ѝ към настоящия момент са свързани само с извършване на проверка, свързана с уреждането на отношенията с клиентите му, възникнали преди отнемане на лиценза.

Към настоящия момент Глобал Маркетс ООД няма право да извършва дейност като инвестиционен посредник както в България, така и в рамките на Европейския съюз.

Общата стойност на наложените от КФН санкции на Глобал Маркетс ООД и негови служители е над 150 000 лв.

Решението за принудително отнемане на лиценза е обжалвано пред Върховния административен съд, но обжалването на решението не спира изпълнението му, с оглед на което дружеството към настоящия момент не притежава лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник и не може да извършва дейност като такъв.