Рисковите активи поевтиняха рязко през септември, акциите загубиха средно между 5 и 10 на сто от стойността си, цените на суровините намаляха още повече. Най-добре представящият се актив беше американският долар и деноминираните в него облигации, което е ясен признак на търсене на сигурност от страна на инвеститорите. Най-слабо се представиха акциите на компаниите от страните от БРИК и цикличните суровини като медта, отчита Гавин Дейвис, на страниците на FT.

Дълговият проблем европейските пазари беше налице и през август и дори се задълбочи през последните няколко седмици. Финансовите пазари вече калкулират цената на нова глобална рецесия. Те ще бъдат много чувствителни към икономическите данни. Засега е трудно да се каже дали започва нова рецесия (икономически спад), или развития свят е на път "само" да навлезе в период на продължителна стагнация. Независимо кой от двата сценария се реализира, той ще има негативен ефект върху цените на акциите и пазара на труда.

Едно от усложненията при оценка на конюнктурата в момента е, че има огромно разминаване в последните месеци между "твърдите" икономически данни и "меките" данни, както се наричат резултатите от проучванията сред бизнеса и потребителите. Поне до август първите бяха много по-окуражителни от вторите и бъдещето на глобалната икономика ще зависи от това как разликата между очаквания и реалност намалява.

Потребителското търсене остава слабо в голяма част от 2011 г., като беше засегнато от покачването на цените на суровините в началото на годината и от забавянето на икономическия растеж след това.

Спадът на потреблението през второто тримесечие съвпада с голям спад на доверието, тъй като реалните доходи на домакинствата са под натиск. Въпреки това, тъй като цените на суровините се стабилизираха през третото тримесечие, реалното потребление изглежда ще нарасне, което обикновено се приема като знак за възстановяване на икономиката.

В същото време доверието на потребителите намалява, особено през август, когато домакинствата в САЩ и в еврозоната показаха изключителен песимизъм.

С други думи, въпреки че инфлационните очаквания намаляват, несигурната обстановка ерозира доверието на потребителите и сигнализира за спад на разходите за покупки на дребно в световен мащаб през последното тримесечие на годината.

Спадът в промишленото производство, наблюдаван през вторите три месеца на годината, се дължеше до голяма степен на земетресението разтърсило Япония през март, което имаше огромен негативен ефект върху производството на автомобили в световен мащаб. През третото тримесечие се наблюдава корекция на този спад, но с оглед на намаляващото потребителско доверие, може да се очаква свиване на производствената активност в края на 2011 г. с 2.5 на сто на годишна база.

Рисковете от рецесия са повишени, тъй като влизаме в последната четвърт на годината, плъзгайки се по несигурната плоскост на проблемите на еврозоната, която в момента е в по-голяма опасност от САЩ или от Азия, въпреки огромните проблеми и в двата региона.

Основната надежда в момента е, че потребителите са наплашени прекомерно и с излизането на по-добри икономически данни опасенията им ще се разсеят. Тогава проучванията само ще са били фалшива тревога.

Подобен подход обаче е твърде оптимистичен. Има достатъчно сигнали, че темповете на растеж на реалното потребление се забавят и в Европа и в САЩ, което неминуемо ще засили притесненията на производителите за увеличение на запасите и ще ги накара да ограничат обемите на продукцията.

Рисковете от нова рецесия са налице. А и алтернативата за продължителна стагнация (много слаб растеж) на развитите икономики, придружена с високи нива на структурна безработица, не изглежда приемлива. Нужни са действия от страна на централните банки и правителствата, за да се избегнат и двата сценария, според макроикономиста и инвеститор Гавин Дейвис, бивш председател на поделението за икономически проучвания на Goldman Sachs и на борда на директорите на BBC.