* Актуализирана информация!

Между 20 000 лева и 1 млн. лева санкции грозят трите електроразпределителни дружества заради нарушенията, установени от одита на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ и външни експерти.

Председателят на регулаторната комисия Ангел Семерджиев заяви, че ако прокуратурата и другите заинтересовани институции поискат докладите, те ще им бъдат предоставени. Това обаче няма да стане по инициатива на ДКЕВР.

И за трите дружества - CEZ, ЕVN и Е.ОN - ще бъдат съставени наказателни постановления до три месеца, но компаниите имат право да обжалват тези постановления в съда.

Според Ангел Семерджиев, след проверките и направените изводи може да се стигне до подобряване на цените на услугите и подобряване на конкуренцията.

Ето какво коментира той:

Най-ясно дефинираните нарушения са свързани с лицензионни условия, главно с изнасяне на дейността, вследствие на което, разбира се, са създадени условия и за повишаване на разходите на тези компании – нещо, което вие знаехте, че ние го имахме като предварителна информация. Другото нарушение, което според нас е съществено и важно, е осигуряването на независимост на оператора. Необходимо е в следващите месеци да бъдем съвсем ясни по отношение на това как да се развива бизнесът на разпределителното дружество, така че да се осигури конкуренция и на ниво средно и ниско напрежение, тоест там да имаме конкуренция между доставчиците, а не да имаме само един краен снабдител, знаете какъв му е обхватът битовите потребители и малките предприятия. Считаме, че даването на възможност за конкуренция и на ниво средно и ниско напрежение ще позволи подобряване качеството на услугата и ще създаде условия дори за намаляване на цените за крайните клиенти.

Ангел Семерджиев допълни, че ако електроразпределителните дружества изпълнят предписанията на комисията, те не са застрашени от отнемане на лицензията им.

За трите одита са наети 12 външни специалисти, които са получили възнаграждение от по 1 000 лева. Това, обаче, не включва и разходите за командировките им. При подбора на експерти от комисията са се съобразили с притесненията на компаниите, че за външни специалисти са наети бивши служители на дружествата.

Според Семерджиев, по-голямата част от доказателствата, събрани от тях, ще издържат в съда.

ДКЕВР вече е започнала проверка и на газоразпределителните компании със собствени средства.

DarikFinance.bg припомня, че късно снощи на сайта на комисията беше качен доклада от проверката в дружествата, която е установила, че те са крили информация.

От CEZ веднага реагираха на резюмето, което беше публикувано късно снощи на офицалния сайт на регулаторната комисия. От EVN първоначално съобщиха за Дарик, че все още се запознават с констатациите, но в последствие допълниха, че очакват пълния текст на доклада. Според тях, в резюмето се съдържат констатации и заключения, за които не е ясно как са формирани. От Е.ОN пък са категорични, че все още нямат представен официален документ, който да коментират.

Резюмето, публикувано на сайта на регулаторната комисия, съдържа основните изводи от одитите. В него не е публикувана информация, която представлява търговска тайна на компаниите.