Малко над 100 млн. лв. са задълженията на топлофикациите в страната към „Булгаргаз". Това каза изпълнителният директор на обществения доставчик на синьо гориво Димитър Гогов след заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Потреблението на газ за първите девет месеца на годината се е увеличило с над 16 на сто спрямо същия период на 2010-а, отчете той.

От общата сума 70 млн. лв. са задълженията столичното топлофикационно дружество. Гогов сподели, че е най-притеснен от ситуацията в Шумен, където местната топлофикация дължи 18 млн. лв. Той изчисли, че при средна годишна консумация от порядъка на 3 млн. лв. това означава, че шест години не е разплащано консумираното синьо гориво.

Шефът на „Булгаргаз" беше категоричен, че доставчикът ще търси правата си по съдебен път и вероятно ще поиска несъстоятелност на дружеството.

Димитър Гогов заяви, че не е оптимист за цената на газа от Нова година, ако бъде утвърдено предложеното от ДКЕВР поскъпване за четвъртото тримесечие на 2011-а. „Не съм оптимист, че ще има задържане или намаляване на цената от 1 януари, но предварителните разчети на
„Булгаргаз" ще са ясни най-рано в средата на ноември", поясни той.

ДКЕВР реши от 1 октомври газът да поскъпне с 6,7 процента, а цената на топлото да се увеличи средно за страната - с 3 на сто.