От Goldman Sachs Group Inc. обявиха, че финансовите пазари са уязвими, защото няма съгласие за това, какво смята да прави Федералният резерв. Показателно е, че американските облигации се колебаят рязко в зависимост от това, кой взима превес в дебата за политиката на централната банка на САЩ.

Главния икономист на Goldman Sachs, Ян Хациус, смята, че Фед вероятно няма да действа до края на декември или дори до 2016 г.

Липсата на консенсус между членовете на Федералната комисия за отворени пазари, също създава вълни от несигурност сред инвеститорите. Заседанието за определяне на паричната политика на Фед приключва в четвъртък.

"До известна степен сме загрижени за това, че пазарите не са подготвени", коментира Хациус в интервю за Bloomberg Television. "Има риск от нежелана реакция."

Goldman Sachs е един от 22-мата първични дилъри, които търгуват директно с централната банка на САЩ.

Според данни, събрани от Bloomberg, фючърсите на фондовите индекси показват, че има 30% шанс Фед да вдигне лихвите си в четвъртък. Това предположение е обосновано на очаквания, че първото повишение на основния лихвен процент в САЩ от 9 години насам ще бъде до 0.375%, от 0-0.25% сега.

От Morgan Stanley коментираха вчера, че евентуално увеличение на лихвите сега ще означава, че във Фед са забравили поуките от 1994 г., когато финансовите условия се влошиха значително след повишаване на лихвените проценти.