Икономиката на Германия е спечелила 100 милиарда евро от дълговата криза в еврозоната и най-вече от драмата с Гърция, отчита Институтът за икономически изследвания в германския град Хале.

Това е сумата, спестена от 2010 година досега от разходите за лихви по германските облигации, които заради проблемите в останалите европейски държави се превърнаха в търсено средство за хеджиране на риска от инвеститорите.

Реално, според анализаторите от Хале печалбите от кризата надминават всички разходи направени досега от германските данъкоплатци за спасяване на други европейски държави и дори цената, която Германия ще плати за евентуален фалит на Гърция.

Всеки път през последните пет години, когато гръцката криза се задълбочаваше, цената на германските облигации се покачваше и съответно плащанията по тях намаляваха, като на моменти дори достигаха отрицателни нива - тоест кредиторите плащаха на правителство на Германия, за да му дават пари назаем.

По идентичен начин от кризата са спечелили и Холандия, САЩ и Франция, чиито облигации също се считат за инвестиционни убежища от риска, но безспорно най-големият печеливш е Германия.