Германската икономика се справя сравнително добре и приходите от данъци нарастват, така че не се налагат нови заеми на федерално равнище, но големите германски градове имат финансови затруднения. Това сочат публикувани днес изчисления на консултантската компания Ernst & Young, цитирани от ДПА.

Общият дълг на 72 германски града с население над 100 000 се е повишил с 3,2 процента през 2014 година до 82,8 милиарда евро. Повишението е по-голямо, отколкото предходната година въпреки нарасналите приходи от данъци. Данните изключват градовете провинции Берлин, Хамбург и Бремен.

Ърнст енд Янг предупредиха, че градовете ще се сблъскат с все по-големи трудности в бъдеще. Очаква се големият приток на бежанци да се отрази в данните за тази година. Градовете все още се възползват от исторически ниските лихви, но нещата ще се променят, когато лихвите се вдигнат отново, посочи анализаторът от Ърнст енд Янг Бернхард Лоренц, като обръща внимание, че много от заемите са краткосрочни.

Градовете в най-населените провинции Райнланд-Пфалц и Северен Рейн - Вестфалия са най-сериозно засегнати.

На глава от населението в четирите големи града на първата провинция се падат 7 063 евро, а в 28-те големи града на втората провинция се падат дълг от 5081 евро на човек, уточнява БТА. 

Четирите големи града в Бавария имат дълг на глава от населението равен на 3470 евро, а в шестте града с население над 100 000 в Долна Саксония на глава от населението се падат 2206 евро. Саарбрюкен в най-малката провинция Саар е най-задлъжнял с 11 568 евро на жител, а жителите на Брауншвайг в Долна Саксония дължат най-малко - 452 евро на човек.