Големите търговски вериги вън от центъра Парламентът не успя да преодолее наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху промените в закона за защита на конкуренцията, след като ГЕРБ гласува срещу БСП и ДПС.

Въпреки това социалистите остават оптимистично настроени за прокарването на спорните текстове, които формално трябва да уредят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици и да спрат нелоялните практики, но на практика дават големи правомощия за намеса на държавата на пазара.

Ще сложим спирачка на прекалено наситеното застрояване с обекти на големите търговски вериги в центъра на големите градове и почти на всяко кръстовище, заяви депутатът от КБ Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС след гласуването на ветото.

Тя допълни, че това няма да се отнася до тези големи търговски комплекси, които са вече построени, но за в бъдеще градоустройството ще бъде съобразено с този проблем. Нинова се възпротиви и на различните, не малко на брой абсолютно излишни срещу такси на веригите спрямо българските производители.