Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ,
Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

Най-малко 25 – 30 % от пчелите са загинали заради студа и изключително тежките метеорологични условия в началото на годината. За това сигнализира в „Агросвят” по Дарик председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов. По думите му това са неокончателни оценки, тъй като все още всички пчелни кошери не са проверени. За „нормална” се счита смъртността на около 10 % от пчелите в един пчелин, но все повече пчелари алармират, че няма изобщо живи пчели в кошерите им.

Причина за високата смъртност е изчерпването на хранителните запаси в кошерите. „Пчелите са изяли храната си. При минус 7 градуса те усвояват два пъти повече храна, отколкото номрамно, а всички знаем какви бяха температурите през януари и началото на февруари. Поради това в много кошери те са изконсумирали изцяло запасите си и това е довело до тяхната гибел”, обясни пчеларят. По думите му това, което пчеларите могат да направят, е да поставят допълнтилни пити в кошерите или да сложат кристалиризан мед. Въпреки това пораженията ще бъдат огромни.

Шефът на пчеларския съюз бе категоричен, че тепърва браншът ще се нуждае от ветеринарномедицински препарати за пчелите, но те са доста скъпи. Затова от съюза настояват за държавно подпомагане на бранша.

В момента у нас има около 30 000 регистрирани пчелари, като само около 4 % от тях са подали документи по програмата за селските райони. „Това означава, че останалите 96 % няма да могат да получат субсидии”, обясни Михайлов.
Затова от съюза ще настояват да се въведе държавна субсидия на пчелно семейство и ако скоро цялостната политика по отношение на сектора не се промени, не е изключено да има и пчеларски протести.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио  АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към  ползвателите на информацията от документа.