Настъпи сезонът на голямото опрашване. Милиони пчелни семейства бяха прехвърлени в края на декември и в началото на януари от целите Съединени щати и дори от Мексико, в слънчева Калифорния, за да оплождат бадемови дръвчета.

Южният щат, който се характеризира с може би най-добрия климат в света, дава 99% от продукцията на бадеми в САЩ. Става въпрос за добив на стойност 2 млрд. долара. А след това, горчивата разновидност на бадема се използва, освен в производството на храни, така и във фармацевтиката и в потребителската химия.

Освен за бадемите, пчелите играят жизненоважна роля при отглеждането на чай, праскови, круши и др.

Ето защо пчелните семейства се местят из цялата територия на Съединените американски щати, в зависимост от сезона и нуждите на фермерите.

Става въпрос за бизнес за милиарди долари. Има брокери, които играят на пазара на пчели, има фючърсни договори за опрашване, има внос на пчелни семейства в пиковите зони, като бадемовите гори на Калифорния.

Например собственикът на пчелините Hackenberg, получава приходи от 5 млн. долара за период от 6 месеца, само от бизнеса с опрашване. През януари получава 500 000 долара от кампанията за бадемите в Калифорния, през март взима 800 000 долара от боровинките в Джорджия, през април ябълките в Пенсилвания му носят 2 млн. долара, през май още 500 000 долара идват от боровинки в Мейн, а през юни, отново в Пенсилвания, насажденията от тикви дават 1 млн. долара.

Кампанията за калифорнийските бадеми се определя като най-голямата в света операция за контролирано опрашване.

От общо 2.5 милиона домашни пчелни семейства в САЩ, над 1.3 млн. работят през този януари в Калифорния. А нуждите от медоносни пчели за опрашване вероятно ще растат през следващите години с увеличаването насажденията на бадеми.

Средствата, давани за наемане на пчелни семейства представляват 13% до 15% от разходите за производство на калифорнийски бадеми.

За опрашването на декар бадемови насаждения са необходими около 250 пчели, като цената за наемането на една женска пчела достига 35 цента.

Зимните пчелите живеят около шест месеца, ако изпаднат в зимен сън, докато родените през лятото имат 45-дневен живот.

На фона на трескавата активност за опрашване на бадемовите дървета, обаче има един сериозен проблем. Смъртността сред пчелните семейства се е покачила рязко през последните години. И никой не знае защо.

Докато преди е било нормално един пчелар да губи до 15% от отглежданите пчелни семейства годишно, то сега загубите надминават 30 на сто. Феноменът е признат и от Държавния департамент за земеделие.

Според някои учени, именно използването на пчелите за опрашване на отделни култури и най-вече на бадемите, води до повишената смъртност сред печелите, тъй като еднообразната храна намалява техните имунни сили и ги прави по-податливи на болести и паразити.