Най-голямата търсачка в света Google отчете $ 2.89 млрд. печалба за четвъртото тримесечие на годината, с които надхвърли най-смелите очаквания на анализаторите. Това прави по $ 8.62 печалба на акция.

 

Приходите на компанията възлизат на $ 14.4 млрд. със силно представяне на основния бизнес на компанията. Постъпленията от реклама достигат до $ 12.91 млрд., което е ръст от над 20% на годишна база. Платените кликове са донесли 24% повече приходи, като едновременно с това разходите за услугата са намалели с 6%.

 

Собствените сайтове на Google са генерирали $ 8.64 млрд. или 67% от общите приходи на компанията през четвъртото тримесечие.

 

Загуби за компанията генерира бизнеса с услуги за мобилни телефони Motorola, който Google придоби през миналата година. По това перо са отчетени загуби в размер на $ 353 млн. за четвъртото тримесечие.

Това е причината компанията да планира да се раздели с някои от дейностите по линия на услугите през Motorola, например проекта за домашна ТВ система. Желаещ да купи този бизнес е Arris Group Inc, като цената на сделката може да достигне $ 2.35 млрд.

Занапред Google планира да се фокусира върху по-малки устройства като смартфоните, например.