Google заяви, че нито един от потребителите на имейл услугата Gmail не може да разчита на запазване на тайната на кореспонденцията. Това стана ясно от колективен иск срещу интернет гиганта. Компанията е обвинена в сканиране на съдържанието на съобщенията за рекламни цели.

В САЩ се практикува прецедентно право и адвокатите на Google се осланят на решение на съда от 1979 г., съобщава
Semnews.net.

Служителите на Темида са постановили, че човек който доверява информация на трета страна няма право да очаква запазване на целостта на предаваната информация.

"Google най-сетне официално призна неуважение към неприкосновеността на личния живот", заяви представител на организация за защита правата на потребителите. "Ако искате да съхраните кореспонденцията в тайна - не използвате Gmail!"

Предвид съществуването в САЩ на Patriot Act (закон, който дава на правителството и полицията широки правомощия за надзор на гражданите), всяка поща, разположена в сървърите на Google е на разположение на властите.

Google прави пари от реклами насочени към потребителите, въз основа на подробна информация за тях, но компанията по принцип не дава достъп до тази информация на трети лица.

В иска от 39 страници, подаден в съда в Сан Хосе, Калифорния, обаче се посочва, че Google осъществява незаконно сканиране на съобщенията в електронните пощи. От компанията оправдават действията си с необходимостта от филтриране на нежеланите "спам" имейли.