Google призна, че YouTube няма да бъдат засегнат от промените в алгоритъма за търсене, които целят ограничаване на достъпа до пиратски сайтове.

 

От тази седмица компанията въвежда нова променлива в търсенето, като мястото на което се показват сайтовете ще зависи и от броя на получените валидни заявления за премахване на материали с авторски права, съобщава BBC.

 

Тъй като повечето притежатели на авторски права са физически лица или малки фирми, които трудно могат да си позволят да преследват пиратите, промените ще имат благотворно въздействие върху бизнеса по интернет.

 

За резултатите от търсенето Google действа като съдия и жури, и може да направи че цели континенти да изчезнат от World Wide Web.


Но компанията печели от продажбата на реклама в страници, сочещи към пиратски сайтове и не е склонна да спре бизнеса, дори когато е предупредена, че действа незаконно. Миналата година Google беше обект на криминално разследване и глобена с 500 милиона долара, след игнориране повтарящи се нотификации за пиратско съдържание.

 

Google плати 1.65 млрд. долара за YouTube, знаейки, че успехът на сайта се основава на нарушения на авторски права, а не на потребителски клипове с домашни любимци.