Google се сблъска с обвинения в злоупотреба с господстващо положение на пазара чрез платформата си за видеосподеляне YouTube, след като компанията заплаши да отреже артисти като Адел от техните фенове, заради спор за авторски и лицензионни възнаграждения.

 

Интерент гигантът заяви, че ще започне премахването на видеоклипове в рамките на дни, тъй като независими звукозаписни компании отказват да се съгласят с търговските условия за предстоящия нов абонамент за стрийминг услуга, подобна на Spotify.

 

Impala, търговската организация, представляваща независими звукозаписни компании, призова европейските регулатори да се намесят, тъй като YouTube използва "силната си ръка", за да принуди музикантите да приемат "силно неблагоприятни условия".

 

Тази позиция беше подкрепена и от BPI, търговска организация, която представлява стотици малки и трите водещи звукозаписни компании във Великобритания - Universal Music, Sony Music и Warner Music.

 

От BPI считат, че независимите изпълнители и лейбъли не трябва да се махат от YouTube, дори да не са постигнали сделка с Google. От организацията вече имат такава, като очакват от нея нови приходи в допълнение към стотиците милиони долари, които YouTube генерира за тях всяка година.