За България няма толкова голяма опасност от бежанската вълна и бюджетът може да посрещне разходите за имигрантите. Това заяви днес финансовият министър Владислав Горанов.

За щастие не сме подложени на този риск, на който са подложени някои централноевропейски държави, които са по една или друга причина обект на по-голям бежански натиск”, коментира Горанов на оперативно съвещание на Министерски съвет.

По думите му, със сигурност бюджетът може да поеме разходите, които се очакват като риск или като квоти.

Финансовият министър подчерта, че има и апокалиптични сценарии за десетки милиони хора, искащи да дойдат в Европа.

Ако се запазят квотите, за България това би означавало десетки и стотици хиляди имигранти, което вече ще бъде сериозно предизвикателство.

Според Горанов обаче това едва ли би се случило, защото тогава няма да се говори за бежанска вълна, а за миграционни процеси, които биха могли да бъдат регулирани по друг начин.

„С 2.5 млрд. по план, разходите превишават приходите. Приватизацията отдавна е зад гърба ни. Липсват съществени обекти, които биха могли да помогнат за намаляването на тази сметка и на практика в последните години връзката между дефицита и дълга е 100%, отчете още финансовият министър.