След задълбочена вътрешна дискусия и заедно с Управляващите органи на оперативните програми избрахме концепцията за създаването на Фонд на фондовете за общо управление на финансовите инструменти в новия програмен период. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусията между правителството и бизнеса "Деветте пътя към еврофондовете", организирана от вестниците "24 часа" и "Труд", с партньорството на КРИБ.

Сред предимствата на идеята министър Горанов отбеляза постигането на "икономия от мащаба, поради това, че финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, ще могат да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет".

Освен това по отношение на хоризонталните процедури, свързани с прилагането на финансовите инструменти, като например разработването на инвестиционна стратегия, юридическите процедури, одита, докладването и всичко, свързано с механизма за финансово управление и контрол на европейските средства, ще бъде общо за Фонда на фондовете.

Владислав Горанов разясни обсъжданите в момента поредица от стъпки, свързани с изграждането на структурата на фонда.

Първата стъпка е учредяването на мениджър. Финансовият министър каза, че "вероятно ще го изберем като структура на ЕАД с държавно участие в капитала, а по отношение на самия фонд - той ще обедини в себе си управлението на разделени, но структурирани заедно под общо управление, елементи на отделните оперативни програми".