* Обновена информация!

Нелегалните автобусни превозвачи, които чакат около автогарите и подбиват цените на редовните фирми, ще бъдат незабавно спирани от движение и ще им бъдат сваляни номерата. Това ще стане възможно, след като Народното събрание приеме на есен промените в Закона за автомобилните превози, обясни транпортният министър Александър Цветков.

Той определи готвените промени като решителен удар срещу сивата икономика в бизнеса.

Нелегалните автобусни превозвачи, които дебнат около автогарите,  са най-големият проблем за този бизнес, категоричен бе министър Цветков.

Транпортният министър и изпълнителният директор на Българския морски флот Христо Донев съобщиха на съвместен брифинг, че до края на годината параходството ще се сдобие с нови 10 кораба, първите 4 от които вече са закупени. Цената им е около 115 милиона долара, а общата инвестиция за 10 нови кораба е 260 милиона долара.

Два от купените кораби носят имената България и Родина и вече изпълняват първите си рейсове под малтийски флаг.

 В средата на месеца параходството ще получи и другите два платени кораба с имена Витоша и Странджа. 

Според Цветков, за последните две години българските кораби, плаващи под роден флаг, са намалели с 50 процента.  За да бъде спрян този отлив, вчера правителството в приело поправки в Кодекса на търговското корабоплаване, които  ще създадат по-добри условия за моряците, обясни министър  Цветков.

Шефът на БМФ капитан Христо Донев съобщи, че новите кораби ще осигурят около 200 нови работни места. По думите му, средната заплата на един моряк е равна на заплата на строителен работник преди кризата.

По данни на параходството, общо около 30 хиляди български моряци плават на кораби по цял свят. БМФ е собствнеик на 47 кораба, в това число и закупените нови 4 кораба. От тях 25 плават под чужд флаг.