Споразумение за заем в размер на повече от 67 млн. лв. от KfW – Bankengruppe – Германия  ще подпишат финансовият министър Симеон Дянков, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и  първият вицепрезидент на KfW за Европа Роланд Зилър. Това съобщиха от финансовото и строителното ведомство.

Парите са за  финансиране на проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за “Техническа инфраструктура 2010-2013”. Цялата  стойност  на проекта е повече от 85 млн. лв., а от тях 67.227 млн. лв. ще бъдат изтеглени като банков кредит от KfW – Bankengruppe – Германия. Останалите близо 18 млн. лв. ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

С парите ще се извърши корекция на река Русенски Лом в Русе, 800 м брегозащита в Западна промишлена зона на Силистра и брегозащита и укрепване на свлачища при нос Лахна в Поморие.

Районът на промишлената зона на Русе и западната индустриалната зона на Силистра ще бъдат защитени от приливане на водите на реките Русенски Лом и Дунав, допълват още от строителното министерство. Край Поморие ще бъде обезопасена съществуващата инфраструктура.