Градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка, съобщава от Главна прокуратура. Тя е депозирана до Висшия съдебен съвет чрез главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Това се случва часове след като анонимен източник изпрати до медиите аудио записи, на които се чува разговор между него и Бойко Борисов като премиер и Мирослав Найденов, в качеството му на министър на земеделието. Макар и без потвърдена автентичност, след тиражирането им през медиите, държавният обвинител вече не е на работа.

 

Другите двама политици, уличени, че са участвали в срещата - премиерът Борисов и екс министър Мирослав Найденов - вече не са във властта след падането на правителството през март.

 

От аудиозаписите, реализирани най-вероятно с подслушвателна техника, се чува как тримата обсъждат следствени дела, информация за които не би следвало да изтича от прокуратурата. Демонстрира се политическо влияние и неетични връзки между служители от различни звена във властта.

 

Разговорът между тримата е изпълнен с подигравки и обиди както към длъжностни лица и техни колеги, така и към журналисти.

 

13:21 часа

Звукови записи, на разговор, за който се предполага, че е проведен между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов бяха изпратени на електронните пощи на няколко медии.

Диалогът е пълен с вулгарности, цинизми и обиди към прокурори, политици и журналисти, като най-много са отправените "послания" към главния прокурор Сотир Цацаров.

Файловете са изпратени от поща boykonaydenov@mail.ru. Изпращачът твърди, че е служител на специализираната дирекция в МВР, която се занимава с подслушване, но не обяснява какъв е мотивът му да разпространи тези записи.

„Ако мислите, че след 20 февруари Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва, сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват", пише изпращачът на материалите.

По същия начин преди десетина дни медиите получиха секретни разработки срещу вече отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров, които по-късно се оказаха автентични.

В коментар на получените в медиите записи шефът на националната следствена служба Бойко Найденов заяви, че от тези записи най-много печели организираната престъпност, тъй като тя ще разбере по какъв начин се подбират подслушванията.

За активно подслушване на политици, магистрати и журналисти разкри в края на март лидерът на БСП Сергей Станишев. Той подаде сигнал към прокуратурата, според който тези дейности са извършвани в разрез с правилата, а за целта са ползвани техника и служители на полицията.

 

Подслушвачите са се движели със сив ван Крайслер Вояджър, който действително бе открит при проверката.

 

В последствие от прокуратурата съобщиха, че близо 80% от твърденията в сигнала на Станишев се потвърждават към момента. Журналистически разследвания допълниха картината с информация, че подслушвателната техника е била купувана с европейско финансиране.