В началото на март 2015 г. акционерът Gramercy Select Master Fund прехвърли своите акции от капитала на Българо-американска кредитна банка, представляващи 35% от капитала, на LTBI Holdings LLC.

Това стана чрез две сделки, които са извършени в пълно съответствие с българското законодателство след получаване на одобрение от компетентния регулатор - БНБ.

LTBI Holdings LLC базирано в щата Делауеър, САЩ. То е учредено като частен фонд за дялово инвестиране, създаден с вноските на участващите инвеститори.

В съответствие с обичайната за дялово инвестиране структура, дружеството е инвестиционно обединение, в което пасивни инвеститори внасят определен капитал.

Съдружници в LTBI Holdings LLC с капиталово участие, пряко и косвено, са институционални инвеститори – пенсионни фондове.

Инвестиционната дейност и контрол върху дейността на фонда са възложени и се осъществяват от управляващия съдружник - JDOF Management LLC, като това дружество е еднолична собственост на Gramercy Funds Management LLC, което се контролира от същите физически лица, които контролират и прехвърлителя на акциите.

От Gramercy потвърдиха, че това вътрешно прехвърляне е предприето по административни причини и не води до промяна на контрола върху акциите, представляващи 35% от капитала на БАКБ, както и че фондът продължава да бъде обвързан с развитието и бъдещето на БАКБ.

След прехвърлителната сделка основни акционери в "Българо-американска кредитна банка" са "СИЕСАЙЕФ" АД, притежаващо 61.425% и "LTBI Holdings LLC, с 35.00% от капитала на БАКБ.