Очаква се до края на седмицата грипна епидемия да бъде обявена в още пет области - Враца, Монтана, Русе, Стара Загора и Ямбол. Там живеят 1,3 млн. души.

В петък първи мярката въведе Бургас, а в понеделник - и Софийско (виж таблицата вдясно), където живеят още близо 700 000 души. В тези региони е обявена грипна ваканция за учениците и в детските градини. Спират се плановите операции, детските и женските консултации, както и свижданията в болниците, съобщи за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Още в петък учениците в Бургас научиха, че до сряда ( 22 януари) включително няма да учат. Това докара грижи на родителите, защото бързо трябваше да организират коя баба, леля или гледачка да надзирава малчуганите в трите работни дни от седмицата.

Грипната ваканция за учениците в 103-те училища в Софийско започна в понеделник и ще продължи до идния понеделник включително. "Според нормативната уредба учебният процес се прекъсва, ако повече от 30% от децата отсъстват поради заболяване", припомниха от образователното министерство.