Над 200 хиляди лева данъчни задължения са избегнали да платят за по-малко от два месеца шестимата, задържани при операция „Захар”.

 

Те са разследвани чрез СРС-та в периода февруари –март, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков. Той обясни, че на този етап президентът на „Литекс” Гриша Ганчев няма да бъде разпитван и срещу него няма да бъдат предприети процесуално следствени действия.

 

Синът на Ганчев –Данаил заедно с двамата управители на „Литекс Комерс”- Милко Димитров и Камелия Мирчева остават в ареста за 72 часа. В ареста остават и лидерът на групата Милко Талев, племенникът му Ивайло и Тодор Симеонов.

 

Именно Милко Талев е бил посредник в търговията със захар. Той организирал доставката от два от заводите на „Литекс комерс” в Бургас и Девня. Захарта се продавала на реални купувачи, като Милко Талев осигурявал транспортни фирми, които превозвали захарта без фактури. В схемата са замесени множество търговски дружества, като три са заемали основно място, обясни прокурор Пламен Марков.

 

Милко Талев контролирал сметките в банката чрез служител. Когато парите постъпели по сметките Талев докладвал на някой от изпълнителните директори на "Литекс”.От 10-12 доставки на месец се фактурирали най-много две. По този начин сделките не се осчетоводявали и не се отразявали в крайния баланс на дружеството.

 

Досъдебното производство срещу шестимата е образувано на 2 май и обхваща периода февруари-март. За април месец данъчният период не е приключил. Разследването срещу групата е започнало по оперативна информация от МВР.

 

Пламен Марков потвърди, че групата е имала намерение да купува и внася у нас захар от страна от ЕС, граничеща с Украйна, в близост до Чернобил.

 

На шестимата задържани са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и невнасяне на данъци в особено големи размери. Прокуратурата е внесла искане да им бъде наложен постоянен арест. Утре ще бъдат гледани мерките им за неотклонение.