Инвеститорите на международните капиталови пазари не гледат с по-лошо око на България заради проблемите на Гърция и не разпродават облигации само защото двете страни са съседки.

Последните събития се отразяват символично върху цените, на които се търгува българският дълг, а макар да се покачват, нивата на застраховките срещу фалит на страната са далеч от това, което бяха през януари например, пише "Капитал Daily".

Ситуацията дори е благоприятна за инвеститорите, които търсят да купят на ниска цена доходоносни финансови инструменти, каквито са българските държавни облигации. Активни в това са местните инвеститори и най-вече банките, които през последните месеци увеличават експозициите си в държавния дълг на България.

В понеделник 5-годишните доларови кредитни суапове се търгуваха със 180 базисни пункта по-високо от застраховката срещу фалит на Германия, с премия около 2.32%, ниво, около което се колебаят от юни.

Лихвите по българския дълг даже падат, като цената му се покачва. Търсената от инвеститорите номинална доходност за книжата с падеж 2017 г., които са считани за бенчмаркови, намаля от 106.90% на 106.75%.

Реалните изтъргувани обеми не са големи, като пазарът вероятно ще остане слабо ликвиден и без посока.

В последния бюлетин "Държавен дълг", издаван от Министерството на финансите, се вижда увеличение на експозициите на  местни инвеститори в почти всички видове български дълг, емитиран на международните пазари.

В емисията с падеж 2017 г., която е с номинал 950 млн. евро, българските инвеститори държат 392.27 млн. евро в края на април.