Гърция получи отчаяно-необходимата спасителна сделка с еврозоната след нощен маратон, в който беше заплашена с изваждане от еврозоната.

Най-могъщият лидер в Европа, германският канцлер Ангела Меркел, обаче заяви, че ситуацията за Атина остава трудна, а успехът не е гарантиран.

Първата стъпка в Европа ще бъде да се прокара споразумението през няколко национални парламента, които не желаят да отпуснат и евро повече за спасяването на Гърция.

Самите гърци ще трябва да бързат с приемане на нови закони за реформи до сряда, според документа, договорен от премиера Алексис Ципрас и неговите колеги.

В цялата драма обаче Гърция остава като декор. За първи път в историята на еврозоната беше предложено временно излизане на страна от валутния съюз. Идеята дойде от германския финансов министър Волфганг Шойбле. Тя обаче отпадна в окончателния документ заради силната опозицията на Франция.

Кризата разкри напрежението между двете най-големи икономики в еврозоната. Париж повече не иска да свири втора цигулка, докато Германия разрешава вътрешнополитическите си проблеми с мерки, засягащи други европейски държави.

Пет години изминаха от началото на гръцката драма, но последните събития разтърсиха Европа повече от всичко случило се досега. Очевидно е, че между Франция и Германия зее дълбока пропаст.

Причините разбира се са икономически. Експортно насочената германската икономика ограничава френската конкурентоспособност, поддържайки огромен търговски излишък и евро на удобни за Берлин нива.

Германия има огромна власт в новия реформиран валутен съюз, най-вече поради това, че централата на Европейската централна банка се намира във Франкфурт. Както се видя и от кризата в Гърция, ЕЦБ е институцията, която има последната дума в Европа. Щом беше спряно финансирането за гръцките банки, Ципрас и съмишлениците му бяха принудени да капитулират безусловно.

Единственото, което спаси Гърция от временно изваждане от еврозоната под заплахата от икономическо разрушение, е Франция.

До средата на миналото десетилетие решенията за бъдещето на Европа се взимаха в Париж. Сега това се случва във Франкфурт и тази промяна въобще не се харесва на френския президент Франсоа Оланд.

Независимо како ще става с Гърция, старата разделителна линия, между водещите политически и икономически сили в Европа е прокарана отново. Гръцката драма раздели ЕС, като Франция и Великобритания пак са изправени пред нарастващата сила на Германия.