Гърците и италианците продължават да източват собствените си банки, изнасяйки депозитите си в банки зад граница. Проследявайки миграцията на парите, канадският Globe and Mail посочва, че за жителите на тези две държави най-стабилни са банковите системи на Швейцария и Германия.

В Гърция проблем създават обирите по домовете, които зачестяват. Домакинствата, които са си изтеглили парите от гръцките банки, но все още не са ги депозирали в чужда, търсят охранявани сейфове в банките, където могат да съхраняват средства в брой. Търсенето на тази услуга е скочила чувствително през последните месеци. Имало случаи и на клиенти, които инвестират в строителството на собствени трезори.

В същото време депозирането на средства в гръцките банки е спаднало до 5-годишен минимум. Хората се притесняват, че следващият спасителен план може да не бъде финализиран и така банките да изпаднат в невъзможност да върнат депозитите. Дали този сценарий ще се реализира, ще се знае до месец март.

Според банкерите населението не е паникьосано така, както се бе уплашило през септември и октомври миналата година. Все пак се наблюдава осезаема активност по отношение на спестените средства. Тенденция е и превалутирането от евро в швейцарски франкове, в американски и австралийски долари, в норвежки крони и дори обръщането на парите в злато.

Обикновените италианци също са изгубили доверие в местните банки. За тях е по-лесно да насочат парите си към Швейцария, макар че мнозина залагат и на банките в Германия, защото имат по-голямо доверие в стабилността на еврото.

Някои избират да вложат парите си в недвижими имоти, но в горещи точки като Лондон или Берлин. Благодарение на пенсионерите, лекарите, архитектите, учителите и младите семейства, които могат да си позволят да похарчат € 100 хил. накуп, имотните брокери в Берлин отчитат бум на търсенето на жилища в този ценови сегмент от италиано говорящи клиенти.

Според актуалните данни за депозитите на фирмите обаче се вижда, че тази масова психоза е обзела предимно населението, но не и бизнеса. Фирмените депозити в италианските банки са спаднали едва с 4% през миналата година.