Гърция е представила пред кредиторите от ЕС и МВФ новия си план за реформи, предаде AFP, като се позова на европейски източници.

В момента кредиторите внимателно разглеждат списъка от „контрапредложения“. Той е пристигнал 2 дни след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разкритикува Ципрас, че не е изпълнил своето обещание да изпрати плановете в Брюксел, направено на срещата им миналата седмица. 

Според друг източник, едно от ключовите предложения е идеята, представена първо от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, е да се прехвърлят задълженията на Атина към Европейската централна банка чрез Европейския механизъм за стабилност.

Това се случва само ден преди срещата на премиера Ципрас с държавните лидери на Германия и Франция, която би трябвало да хвърли светлина върху бъдещето на гръцките финанси.

Ако Гърция и кредиторите й не успеят да постигнат сделка за спасяване на Атина от задаващия се фалит, „това ще да бъде началото на края за еврозоната“, заяви наскоро Ципрас пред италианския ежедневник Corriere della Sera.