Standard & Poor и Fitch Ratings може да позволят на Европейската централна банка да потърси подкрепата на частните инвеститори за замяна на гръцкия дълг, като заявят, че фалитът на Гърция ще бъде частичен и временен, прогнозира Bloomberg.

Президентът на ЕЦБ Трише постави съдбата на балканската страна в ръцете на рейтингoвите агенции, като обяви, че ще откаже да приема гръцки облигации като обезпечение, ако няма "споделяне на тежестта" от частните инвеститори. Централната банка е наляла 98 милиарда евро в гръцките банки досега, като дългът е обезпечен основно с държавни облигации, чиито рейтинг вече е под инвестиционната скала, но все още не е еднозначен на фалит.

 

Въпреки рязката и изненадваща реакция на рейтинговите агенции, сред инвеститорите на дълговите пазари има нарастваща подкрепа за преструктуриране на гръцкия дълг. Тя помогна на доходността на 2-годишните облигации на Гърция да намалее с 320 базисни пункта, до 26.2 процента, от 27 юни насам.

На практика за инвеститорите има малко значение дали гръцката държава ще фалира, това вече се е случвало в Русия, Аржентина и на други места. Проблемът в случая са гръцките банки, които имат сериозни експозиции в други европейски страни или са собственост на големи френски финансови институции.

"ЕЦБ не може да премахне ликвидността от големите гръцки банки", коментира Димитрис Дракопулос, икономист в Nomura. "Тази дискусия е загуба на време. ЕЦБ ще трябва да отстъпи в крайна сметка", добавя той.

 

S&P's разтърси пазарите вчера, като заяви, че преструктурирането на гръцкия дълг ще предизвика понижение на рейтинга до най-ниското ниво, повтаряйки заявеното от Fitch на 15 юни.

 

Така ЕЦБ остана без избор. Трише няма как да спази правилата на банката и да спре да приема като обезпечение гръцкия дълг, защото ако го направи рискува колапс на европейската финансова система и еврото.

 

Все пак той може и да рискува. В такъв случай ЕЦБ вероятно ще се облегне на прецедента с Уругвай, който преструктурира дълга си през 2003 г. Южноамериканската страна се бореше да финансира дълга си, след фалита на Аржентина в края на 2001 г. и през 2003 г. убеди инвеститорите да приемат замяната на уругвайски облигации за 4.9 милиарда долара с нови ценни книжа с по-дълъг матуритет.

S&P's веднага намали рейтинга на Уругвай от CC на най-ниския DDD. Но 2 седмици по-късно отново повиши рейтинга на B. Fitch също понижи рейтинга на Уругвай до DDD и 2 седмици след това, промени оценката си на B-.