Представителите на Гърция и международните кредитори се разбраха в петък официалните преговори за новата спасителна програма за страната на стойност 86 млрд. евро да започнат във вторник. Междувременно гръцкото правителство поиска помощ и от Международния валутен фонд и така тройката – ЕЦБ, МВФ и ЕС, отново е в пълен състав.

Представителите на Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия ще пристигнат със закъснение поради технически причини.

От Европейската комисия не пожелаха да посочат точна дата за начало на преговорите. Те само казаха, че представителите на трите институции ще пристигнат в Атина "през следващите дни".

Атина разчита да сключи споразумение с международните кредитори до 12 август, за да бъде то ратифицирано от парламентите на страните членки на еврозоната. Гърция смята да гласува документа на 18 август, за да може да получи до 20 август първия транш от третата кредитна програма, необходим за погасяването на дълг към ЕЦБ от 3.2 млрд. евро.

Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос официално поиска помощ за страната от МВФ в писмо, изпратено до управлението на международната финансова институция.

Управляващите в Гърция искаха да избегнат нова програма за помощ от МВФ, тъй като изискванията на фонда за икономии и фискални корекции са твърде строги, но под натиска на Германия, отстъпиха.

Формално подкрепата на МВФ за Гърция продължава до пролетта на 2016 г., така че специалното искане реално не беше необходимо. Всичко, което трябваше да направи гръцкото правителство, беше да си плати просрочения дълг от близо 2 млрд. евро към фонда. Това стана миналата седмица с краткосрочен заем от ЕС.