Изненадващо гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че поема отговорността за преговорите с кредиторите.

Освен това бяха извършени промени и в преговарящия екип, воден от финансовия министър Янис Варуфакис.

Ежедневната координация на разговорите с кредиторите поема заместник-министърът на външните работи Евклид Цакалотос, икономист, завършил Оксфорд. Той ще координира срещите с представителите на Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Георги Чулиакарис, за който се говори, че е дясната ръка на вицепремиера Янис Драгасакис, ще води процеса на преговори с еврогрупата – финансовите министри от еврозоната.

Янис Варуфакис на практика ще бъде изолиран. Функциите му в екипа за преговори стават чисто представителни, след като за три месеца разговори с кредиторите той единствено успя да ги вбеси, до степен да бъде определен от колегите си от ЕС, като некомпетентен и безотговорен.

Днес Ципрас заяви, че все още има значителни различия с международните кредитори. Той обаче добави, че ако Гърция бъде принудена да се съгласи на споразумение, което е извън предизборните ангажименти на неговата партия СИРИЗА, ще свика референдум, така че гръцкият народ сам да реши.

Така Ципрас си отвори вратата за пълно отстъпление и съгласие с исканията на кредиторите, за да бъде избегнат фалитът на Гърция в следващите месеци и евентуално излизане на страната от еврозоната. В замяна гръцките политици се надяват да получат достъп до оставащите 7.2 млрд. евро от последната спасителна програма и да започнат преговори за нова кредитна линия от ЕС и МВФ.

След тези новини, които дават голям шанс Гърция да бъде спасена за преден път, пазарите са обхванати от оптимизъм, а лихвите по гръцкия дълг падат рязко. Доходността на облигациите с 10-годишен падеж намалява с 85 базисни пункта, до 11.21%, а на тези с 2-годишен падеж е надолу със 183 базисни пункта, до 22.03%.