Рецесията в Гърция ще продължи и през 2011 г., но с по-бавни темпове. Това прогнозира гръцкото правителство, информацията е разпространена от БТА. След като през тази година БВП на южната ни съседка се свие с 4%, догодина спадът на основния макроикономически показател ще се ограничи до минус 2.6%.

Същевременно инфлацията, за разлика от първоначалните прогнози, не спира да расте, като за тази година цените ще нараснат с чувствителните 4.6%, а догодина се очаква поскъпване от 2.2%. Така в южната ни съседка се формира стагфлация – състояние на икономиката, характеризиращо се със застой или спад на БВП, повишаващи се цени и едновременно с това ръст на безработицата.

Над 15% ще се задържи безработицата в Гърция в следващите две години, което е притеснителен сигнал за българите, намиращи препитание там. Чак през 2013 г. безработицата южно от нас ще започне да намалява, като правителството в Атина се надява дотогава тя да се ограничи до 14.6%.

В замяна на това Гърция по-бързо ще успее да свие бюджетния си дефицит, постигайки разлика между приходи и разходи в бюджета от 7% през 2011 г., като условието за отпускането на спасителния кредит в размер на 110 млрд. евро бе за не повече от 7.6% бюджетен дефицит. Тази година финансовият министър на Гърция очаква дефицитът да бъде 7.8%, след близо 14% през 2009 г.

Постижението на Гърция в миналогодишния бюджетен дефицит бе затъмнено от Ирландия, като централната банка на страната днес спомена цифрата 32% за тази година.