Гърция се върна към рецесия. Данните на Евростат показват, че гръцката икономика отново е в техническа рецесия, след спад на брутния вътрешен продукт с 0.2% през първото тримесечие на 2015 г. и с 0.4% през последните три месеца на миналата година.

Управлението на СИРИЗА не започва добре и не само заради конфликта с международните кредитори, но и заради хаосът вътре в страната.

Преговорите между Гърция и тройката – Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка, се проточиха, коментира анализатор на CNBC.

"Ситуацията с Гърция е като слабо шоу. Първоначално тя беше наистина интересна и популярна, но сега хората са отегчени", смята Брайън Якобсен от Wells Fargo.

"Участниците на пазара признават, че дори ако Гърция реши да не изпълни ангажиментите си или отложи плащанията, това няма да окаже голямо влияние върху еврозоната или световната икономика. Единствените засегнати ще са гърците", смята Якобсен.

В понеделник преговорите в Брюксел изглежда се подновиха, след доста враждебната среща в Рига миналия месец. Финансовите министри от еврозоната признаха напредъка, но подчертаха, че са нужни повече време и усилия за постигане на споразумение.

Промяната в тона сигнализира за "чувство на сближаване" между Гърция и нейните кредитори по спорни теми като пенсионните реформи и реформите в трудовия пазар.

Гръцките власти говорят повече за пенсионните реформи, а от друга страна, политиците в Европа казват, че това, което е необходимо на Гърция е само бюджетен баланс.

Рискът от фалит също оказва натиск върху политиците в Атина. Следващия месец Гърция трябва да направи серия от плащания към МВФ, заедно с 3.5 милиарда евро обратно изкупуване на облигации от Европейската централна банка на 19 юни.

Реално в момента гръцкото правителство решава колко далеч може да стигне в изпълнението на изискваните от кредиторите реформи. В един момент, те няма да бъдат в състояние да правят плащания и въпросът е кога ще започнат да правят това, което Европа иска.

Но дори и преговорите да се провалят и Гърция в крайна сметка да излезе от еврозоната, това няма да е Денят на страшния съд за Европа.

"Ще има реакция на пазара при гръцко излизане от еврозоната и ако европейските пазари паднат, аз ще бъда агресивен купувач", коментира американски инвеститор.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова вчера международните кредитори да дадат тласък на буксуващите преговори, за да не фалира страната в следващите две седмици.