Гърция все още не е в състояние да преговаря с международните кредитори за промените в пенсионната система, съобщава телевизия Skai след срещата на министъра на труда и социалното осигуряване Йоргос Катрунгалос с ръководителите на мисиите на Европейската централна банка, Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд.

Темата за пенсионната система остава отворена. Министерството на труда иска възрастта за пенсиониране да се увеличава постепенно в продължение на шест месеца всяка година, докато кредиторите настояват за по-бързо повишаване за десетки хиляди работници, които ще трябва да се пенсионират скоро.

Единственото нещо, по което може да има споразумение са промените в пенсионната система да не засегнат гърците, които са се пенсионирали преди края на юни тази година.

Кредиторите също така искат реформите да се задействат веднага, докато правителството настоява да бъдат въведени от следващата година.

Говорител на министерството заяви, че Гърция ще определи конкретните стъпки в областта на пенсионната реформа през октомври и ще представи предложения по въпросите на труда до края на годината.

Самият министър заяви след срещата, че разговорите са били в "конструктивна атмосфера".