Гръцката централна банка спря сливането на двете водещи кредитни институции в страната - Eurobank и National Bank of Greece.

Малко по-късно правителството в Атина обяви, че рекапитализацията на банките ще бъде извършена поотделно.

Решението е следствие от недоволството на международните кредитори от плановете за сливане. Изглежда все по-малко вероятно процесът на обединение на двете банки да продължи.

Eurobank и National Bank of Greece се нуждаят от общо 15.6 милиарда евро, за да гарантират своята платежоспособност и да изпълнят капиталовите изисквания на ЕС.

В рамките на втория пакет от международна помощ за Гърция, на обща стойност 173 милиарда евро, за възстановяването на рекапитализацията на най-големите банки са отпуснати 50 милиарда евро. Финансовите институции са задължени сами да набавят най-малко 10% от нужните им средства.

NBG придоби 84.3 на сто от Eurobank чрез размяна на акции през февруари, но в процеса на сливане възникнаха опасения от страна на тройката кредитори – Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейският съюз, че новосъздадената банка ще бъде твърде голяма, спрямо размера на икономиката на Гърция.

 

Двете най-големи гръцки частни банки ще бъдат поставени под контрола на Фонда за финансова стабилност. Процедурите за рекапитализация ще приключат в края на април. Решението за преминаване на двете банки под държавен контрол е било взето от тройката европейски кредитори и правителството на премиера Андонис Самарас.

Българската Обединена българска банка (ОББ) е 100% собственост на NBG на Гърция, а Пощенска банка, на Eurobank.