Киберпрестъпници атакуват стотици компютри на потребители от цялата страна с нов зловреден код, който заключва PC-то ви през интернет, а после иска “откуп” от 100 до 300 лв. от името на МВР, ДАНС или друга институция, за да не загубите завинаги информацията от файловете си.

 

Новият вид хакерска атака Ransom, за разлика от остарелия “фишинг”, криптира всичките ви файлове. В ДАНС има голям брой сигнали за такива атаки, които в момента се разследват, научи “24 часа”. Хакери вече са започнали да блокират за откуп и смартфони.

 

Атаката се задейства по съвсем елементарен начин, като кликнете на обикновена картинка, или линк, зад който е прикрит зловредният код Ransomeware, обясняват експерти.

 

Щом се активира вирусът на компютъра, той автоматично кодира всички данни, а на екрана на потърпевшия потребител се появява искането да се плати откуп за разкодиране на информацията. В момента най-актуално е съобщението на хакерите да е изпратено от името на МВР. На компютъра се отваря страница със знаците на МВР, ДАНС, Интерпол, ФБР или друга институция, със заплашително съобщение, че сте нарушили закона.

 

Голяма част от българските хакери са все още прохождащи или в групата на т.нар. Скрипт киди, които използват готови скриптове от интернет за различни кибератаки, обясняват още разследващи. До момента няма известни оригинално създадени от българи сериозни зловредни кодове.

 

В България масово продължава да се използва и най-елементарният вид хакерска атака - фишингът, чрез който се крадат чужди данни, пароли или друг вид лична информация, която после може да се използва за източване на банкови сметки или за извършване на други престъпления.