Чувам слухове у вас, че било по-добре България да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват, хората които са взели заеми. Това е напълно погрешно и опасно мислене. Ако България влезе в еврозоната, обменният курс ще бъде абсолютно същият, заяви американският финансист Стив Ханке пред БНР.

 

Според него няма риск за валутния борд в България. Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. Никога в историята не е имало провали на валутен борд. Дори и на този в Русия, който е установен от Джон Мейнард Кейнс по време на революцията, когато белогвардейците приеха валутен борд.

 

Дори и по време на войната този борд издържа. Таза че, валутният борд в България е в безопасност. Банковата система обаче е друго нещо.

 

Наистина има удар по доверието в банковата система, ако една от банките бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността й като частно дружество.

 

При всички положения това няма как да помогне на инвестиционния климат у вас. Няма значение дали този, който извика, че има пожар в залата, е имал повече депозити или повече дългове към тази банка. Факт е, че той предизвика паника и отлив на капитали от банката. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. И корупцията си остава ахилесовата пета на България.

 

Ханке счита, че в Корпоративна търговска банка има специален контекст – две от основните действащи лица са известни със особената си репутация.

 

Финансистът прави следната аналогия – единият от играчите всъщност влезе в залата на претъпкан театър, след като си е купил билет за представлението. А няма закон, който да му забрани да си купи билет. И след като е влязъл в пълната зала, внезапно той започва да крещи, че има пожар. Настъпва паника и всеки се опитва да излезе от театъра колкото се може по-бързо. Точно това се случи в България.

 

Въпросният вложител, който контролира голяма част от медиите в България, ги използва, за да извика "пожар!" в залата.

 

Всички по света знаят кои са тези хора и знаят, че има големи въпросителни относно тяхната почтеност.

 

Така че, в този случай БНБ трябваше да осигури допълнителен брой инспектори, които да наблюдават с изключително внимание всяка транзакция на тази банка преди да се случи това събитие.

 

Но дори и да го беше сторила, БНБ не би могла да спре някой да извика "пожар!" в препълнена театрална зала.

 

Единственият начин този човек да бъде спрян щеше да е, ако не му се позволява изобщо да си купува билета за театър.

 

В случая с КТБ - да се забрани на въпросното лице да влага пари там, което от законова гледна точка мисля, че не може да се направи. Следователно, в този случай БНБ постъпи по най-правилния начин и щом видя проблема, незабавно се намеси.

 

Банковите регулации в България са по-добри от тези на ЕС по отношение на законовите разпоредби, допълва Ханке.