70 лв. е средната сума, която е била похарчена на ПОС терминал през декември миналата година. През 2012 г. средната стойност е била 74 лв., а през 2011 – 77 лв. 

Това показва, че хората все по-често са склонни да плащат с карта и за все по-малки суми, съобщават от Уникредит Булбанк. 

Според данните през декември 2013 г. средномесечният обем на трансакциите на ПОС терминали се е увеличил с 40%. През същия период обаче се отчита спад в активността на потребителите на банкомати с 23 на сто. Това също е знак, че хората предпочитат да се разплащат с карти, вместо да теглят пари в брой. 

От банката посочват още, че клиентите вече се ориентират и към безконтактните карти. Така те могат да пазаруват, без да поставят пластиките в ПОС устройството и да въвеждат ПИН. Това обаче важи за суми до 25 лв. 

За по-големи покупки разплащането става с въвеждане на кода. Данните показват още, че пазаруването в интернет също отчита ръст. Броят на плащанията са с 30 на сто повече, а с 23% се е повишила стойността на направените покупки. 

Само през декември на годишна база скокът на броя на покупките през интернет е с 27%, а на обема на плащанията - с 20 на сто.