Обикновеният хартиен билет за градския транспорт в София, който се перфорира, ще изчезне след въвеждането на тикет-системата през втората половина на следващата година. Това заместник-кметът по транспорта Любомир Христов на регионална конференция в Банско за политики по управление на мобилността.

С отпадането на хартиените билетчета ще бъдат премахнати и всички перфоратори. Пътниците обаче ще могат да си купуват билети от автоматите в превозните средства, които показват часа на качване и не се перфорират. В момента цената на този билет е 1 лв. Очаква се дотогава електронната система за таксуване да е интегрирана във всички видове градски транспорт в столицата.

Вероятно ще остане месечната карта от 50 лв., с която може да се пътува неограничено. Другият вариант ще бъде ползването на някакъв вид „електронен портфейл”. Чрез него ще може електронната карта да се зарежда със сума за определен брой пътувания или за разстояние, което е въпрос на техническо решение, обясни още Любомир Христов.

Тикет-системата се изгражда с пари от Европейската банка за възстановяване и развитие. За доизграждане на системата индикативно са нужни 7 млн. лв., с които ще се монтират валидатори във всички над 600 автобуса и ще се свърже със системата на електротранспорта и метрото. Така една електронна карта ще се ползва във всички видове превозни средства за масов транспорт.

Любомир Христов каза още, че до момента само две линии на маршрутки са заявили желание да продължат договорите си. В края на юли изтичат договори за 21 линии, през декември за още две, а в края на януари – още две. В момента обаче реално се движат 22 маршрутки. Това означава, че ако други превозвачи не заявят интерес, след изтичането на договорите им ще останат само две маршрутки в София.

Според зам.-кмета обаче вероятно между 16 и 18 линии ще заявят желаиние да продължат да работят. Предстои да стане ясно дали ще има нови конкурси за маршрутни линии, които да се движат до края на годината.