Хиляди излязоха на протест, с искане за реформи и спиране на кражбите в енергетиката. Синдикати и работодатели се обединиха срещу повишаването на цените на тока.

Шествието тръгна по бул. "Цар Освободител", но е доста по-малобройно, отколкото се очакваше, вероятно заради опасно топлото време. Протестиращите са предвождани от два патрулни автомобила.

Двучасовият протест е с маршрут от Министерски съвет, сградата на КЕВР, до парламента и обратно.

Подобни шествия днес ще има във всички 28 области в страната. Сред другите действия на протестиращите ще бъде спиране на мощности в предприятията.

"Настояваме за реформи и обективни цени на електроенергията", коментираха протестиращите, след което се отправиха към сградата на КЕВР.

Основното искане на бизнеса и синдикатите, които подкрепят протеста, е насочено срещу повишаването на добавката "задължения към обществото", което би оскъпило тока за предприятията с 15-20 %.

"Не искаме да се караме от кого да бъде платена сметката. Искаме сметката да не бъде надписана", заяви Васил Велев, председателят на АИКБ.

Според него сметката е надписана с 1.3 млрд. лева и това се дължи на преференциалните цени, с които се изкупува енергията от американските централи, както и от соларните паркове.

Синдикати и работодатели призоваха производителите на енергия да продават на пазарни цени, както прави останалият бизнес в България.

Работодатели отбелязаха, че за първи път в новата българска история те излизат на протест, за да предпазят своите предприятия.