Депутати искат административно да се определи колко български стоки да има в големите магазини и как да бъдат разположени по щандовете.

Хипермаркетите да се строят извън централните градски зони и да се въведат специални правила, които да гарантират, че българските доставчици и производители ще са равнопоставени на чуждестранните.

Това предлагат депутатите от "Коалиция за България" Спас Панчев и Захари Георгиев. Двамата са се заели да напишат изцяло нов закон за търговските вериги, който да регламентира по-прецизно дейността им и да гарантира интересите на българските производители.

Инициативата е тяхна и не ангажира цялата парламентарна група на левицата, уточни пред "Сега" Спас Панчев. Оповестената вчера идея хипермаркетите да затварят врати през почивните дни, за да се стимулират по-малките търговски обекти, може и да не залегне в новия законопроект. Засега тя е само един от обсъжданите варианти за закрила на българския малък и среден бизнес, стана ясно от обясненията на депутат земеделец.

През октомври авторите на законопроекта за търговските вериги предвиждат широка дискусия със собствениците на големите търговски вериги по новите правила за дейността им.

Законопроектът ще съдържа текстове, които много ясно да регламентират отношенията между търговските вериги и българските доставчици и производители, които, по мнението на двамата му автори, са силно дискриминирани в момента.