Рейтинговата агенция Standard & Poor's намали с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Холандия на АА+ заради очаквания слаб растеж на икономиката на страната. До този момент Холандия имаше най-високия възможен рейтинг ААА.

 

"Перспективите за растеж на Холандия вече са по-слаби от предишните ни очаквания и тенденцията е за по-нисък растеж на реалния брутен вътрешен продукт на глава от населението от другите страни със същото високо ниво на икономическо развитие", съобщи агенцията. Тя допълва рейтинга със стабилна перспектива, което означава, че не планира нови промени.

Според Standard & Poor's фактът, че "икономическите перспективи не са толкова добри ще усложни задачата на правителството за постигане на бюджетните цели", но все пак се очаква "политическият консенсус за овладяване на държавния дълг и дефицитите да продължи".

Така само 10 страни в света, от които седем в Европа, запазват най-високия рейтинг от три пъти А.

Това са Швеция, Норвегия, Дания, Швейцария, Австралия, Канада и Сингапур, като рейтингите на Германия, Люксембург и Финландия са поставени в негативна перспектива.