Сривът при цените на недвижимите имоти, покачващата се безработица и забавения растеж застрашават AAA-рейтинга на Холандия.

Според анализаторите обаче е налице по-сериозна опасност от това страната да изгуби високия си рейтинг.

Политическите проблеми в Холандия се задълбочават, а заедно със слабото вътрешното потребление представляват сериозна опасност за и без това крехкото възстановяване на еврозоната.

Икономиката на страната се сви с 0.2% през последното тримесечие, което е най-лошият резултат за страна от ядрото на еврозоната (според Goldman Sachs в него се включват Холандия, Финландия и Германия). 

За предходния месец безработицата в страната стигна 8.7% при 7.5% през януари, допълва CNBC.

Цените на жилищата се понижават средно с около 5% годишно. Само през юни отчетоха спад от 9.6% на годишна база.

Deutsche bank вече понижи прогнозата си холандската икономика, като очаква свиване с 1.1% за 2013 и слаб ръст от 0.4% за следващата година.

Холандия все повече заприличва на страна от периферията на еврозоната - с драматично покачващата се безработица, проблемите за бизнеса и буксуващата икономика", коментира анализаторът на Deutsche Bank Пол Рейнълдс.

"Представянето на холандската икономика през последните няколко години е трагично", допълва Роджър Ботъл от Capital Economics.

Не особено оптимистичните прогнози за Холандия охлаждат надеждите за това, че страните от ядрото могат да издърпат периферните икономики от кризата и рецесията.