Главният прокурор има нужда от прозрачност и отчетност, не се виждат резултати от многото разследвания в България, номинациите за висшите постове в съдебната власт стават на тъмно, гражданите не трябва да се примиряват с "покриването на дела". 

Това препоръча посланикът на Холандия Том ван Оорсхот на дискусията "Реформи на ръба на ЕС", организирана от Mediapool и фондация "Инфо спейс" с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

Той подчерта, че проблемите в съдебната система подкопават икономическия растеж. 

"До мен достигат много оплаквания за корупция от холандската общност тук. Всички холандски компании казват, че България е корумпирана страна, в която не искат да правят бизнес", добави дипломатът.

Дипломатът заяви, че е учуден, че се дебатира отпадане на мониторинга на ЕК вместо правенето на реформи. 

"Механизмът за сътрудничество и проверка е много добър инструмент на Европейската комисия, който показва ясна и неутрална картина на състоянието на съдебната реформа", каза посланикът. "Разбирам, че българските граждани искат европейските фондове да се използват като инструмент за натиск, за да има напредък в съдебната реформа. Тази идея обаче няма как да работи, защото законово не е възможно да се блокират еврофондове при липсата на напредък", посочи той.

Обществените поръчки, по които кандидатстват само една или две фирми, ще се гледат "под лупа" от Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Това щяло да стане, след като агенцията въведе в практиката си методиката, по която работят одиторите на европейски средства. Друго предложение на министъра е кметове, които правят системни нарушения на Закона за обществените поръчки, да бъдат санкционирани с намаляване на държавната субсидия за съответната община.