Кратка история: Холдинг Варна е публично акционерно дружество, учредено през 1996 година като Приватизационен фонд Варна АД. През 1997 година се преструктурира в холдингово дружество.

Основната му дейност е придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества, извършване на финансови операции, инвестиционни услуги, управление на дейността на колективни инвестиционни схеми, управление на индивидуални портфейли и други.

Холдингът има разрешение да изгражда, поддържа и експлоатира обществени далекосъобщителни мрежи, да извършва разпространение на телевизионна и радиопрограма. Извършва сделки с недвижими имоти, строителни дейности, активност в туристическия бранш и дори управление и модернизиране на яхтеното пристанище в Балчик.

Капитал и акционерна структура: Към 31 декември 2009 година капиталът на предприятието възлиза на 5 235 900 лв., разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв.

Физически лица притежават 8.52% от капитала на дружеството. С по-големи дялове сред юридическите лица са АБАС ЕООД, който държи 35.52% от капитала, Павлекс 98 ЕООД 9 с 21.27% дял, Андезит ООД с 9.93% и Химимпорт Инвест АД с 9.82% от капитала на холдинга.

Финансови данни по последен отчет: Според междинния доклад за дейността към 31 март 2010 година резултатът от дейността на дружеството е загуба в размер на 557 хил. лв.

Сумата на активите на холдинга намалява на 313 453 хил. лв. спрямо 317 171  хил. лв. към края на 2009 година.

Мениджмънтът за Холдинг Варна АД:

Милчо Близнаков, изпълнителен директор

Холдингът е използвал активно възможностите за финансиране, които предлага капиталовият пазар - емитирал е както акции, така и облигации. Какви са наблюденията ви за състоянието на този пазар в момента? Ниската ликвидност пречка ли е пред бизнес плановете ви?

Холдинг Варна АД използва активно възможностите на капиталовия пазар за финансиране дружеството. От създаването си холдингът е направил три емисии акции и една емисия корпоративни облигации. През 2006 г. са емитирани корпоративни облигации с номинална стойност 10 милиона евро със срок на погасяване 7 години. До момента са направени 3 лихвени плащания и едно амортизационно плащане. През 2007 и 2008 г. са емитирани над 4 милиона броя обикновени акции с обща емисионна стойност 120 млн. лв. Нисколиквидният капиталов пазар води до подценяване на търгуваните активи.

Имате ли намерение да се обърнете към инвеститорите на капиталовия пазар през тази година?


Засега не планираме увеличаване на капитала на дружеството, а и състоянието на капиталовия пазар не гарантира пласирането на новите емисии.
 
Много се изговори за проекта ви "Алея първа". Според вас негативните коментари повлияха ли върху отношението на инвеститорите към вас?

От коментарите през изминалата година стана ясно, че холдингът ще реализира инвестиционен проект, който е сертифициран от Българската агенция за инвестиции по разпоредбите на Закона за насърчаване на инвестициите. Инвестицията е с дългосрочна възвръщаемост, което се разбира и посреща добре от инвеститорите.

Какви други проекти освен "Алея Първа" сте се заели да реализирате в момента?


Основното ни внимание е насочено към реализацията на проекта Алея Първа, отчитайки неговата обществена значимост. Чрез дъщерни и асоциирани дружества работим по проекти в областта на туризма и недвижимите имоти.
 
Имате дъщерно предприятие, което е насочено към голф туризма. Печели ли се от този бизнес у нас?


Имаме такова дъщерно дружество, което в бъдеще ще развива такава дейност. И тук инвестициите не са спекулативни и не носят бързи печалби. Необходимо е България да се утвърди като първокласна дестинация за голф туризъм, за което са нужни много инвестиции и упорита работа.
 
Кризата пречи ли ви или предпочитате да виждате възможностите в нея?

Кризата създава както възможности така и заплахи. Излизането от пазара на неконкурентноспособни фирми създава възможности за увеличаване на пазарните дялове на финансово стабилните фирми и придобиване на подценени активи. Голямата продължителност и задълбочаването на кризата представляват реална заплаха и за големите фирми.

Имате ли амбиция да попаднете сред дружествата, които ще участват в най-новия индекс на БФБ, който ще събере компаниите с най-добро корпоративно управление?

Акциите на холдинга се търгуват на официалния пазар на БФБ и сме приели да спазваме изискванията на Националния кодекс за корпоративно управление от 2007 г. Създадени са механизми, които гарантират равнопоставеност и реализация на правата на всички акционери по отношение на собствеността, разкриването на информация и участието в управлението на дружеството. Попадането в такъв индекс вероятно е важно и престижно, но също така са важни критериите за включване и начините на оценка.

Пазарът за дружеството

Иво Петров, брокер в АБВ-Инвестиции ЕООД

Как анализирате представянето на холдинга през тази година въз основа на данните от отчетите и от публичната информация?
 
По данни от Консолидирания отчет за доходите към 31.12.2009 г., основният доход на акция за притежателите на собствен капитал е повишен спрямо 2008 г. с 8.1%  до 1.86 лв. Паричният поток от оперативната дейност нараства със 111.8% до 5.748 млн. лв. Приходите от продажби са 44.212 млн. лв. Собственият капитал за акционерите е над 150 млн. лв (28.66 лв на акция) и е с 8.4% повече от миналата година. Според междинния консолидиран отчет към 31.03.2010 г. групата е на загуба от 557 хил. лв. При тези данни, намирам представянето на акцията за приемливо.
 
Какъв е коментарът ви за борсовата търговия с книжата му? Как се измени пазарната оценка? Какви новини и събития движиха търговията, според вас?

При сравнение на сделките за първата половина на годините 2007 и 2010, впечатление прави, че оборотът в акции е намалял 6.5 пъти, броят сделки 8.8 пъти, а оборотът в лева-  над 30 пъти. Средно претеглената цена е с понижение от над 78%. Няма как случващото се с акциите на Холдинг Варна да е много по-различно от това на пазара като цяло. Все пак мисля, че в дружеството целенасочено и праволинейно се върви по път към развитие в дългосрочен план. Холдинг Варна на два пъти успешно увеличи капитала си, емитира сериозна облигационна емисия, направи търгово предложение към акционерите на Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД. Портфейлът от дейности сериозно се увеличи и промени в последните две години. Очаквам някои от дейностите да бъдат преструктурирани.
 
Негативните коментари около проекта за "Алея първа" отразиха ли се върху отношението на инвеститорите?
 
Всичко има значение за инвеститорите. Притесненията не са откъде ще идват приходи, а дали ще идват. Съответно негативните новини се отразяват пряко в цената. Личното ми мнение е, че територията, която обхваща „Алея Първа”, има спешна нужда от укрепителни мероприятия и по-добре би било те да започнат бързо. Като варненец бих искал да се преустанови движението на автомобили по крайбрежната алея, което притеснява пешеходците. На Холдинга мога да препоръчам по-активна разяснителна кампания, какво точно ще се прави там, включително макет на проекта, който да е изложен пред гражданите на Варна.
 
Как оценявате представянето на дружеството с оглед на кризата в бранша, в който оперира? Какви са перспективите за вдигане на оборотите?
 
Нарастването на печалбата за 2009 г., подсказва, че Холдинг Варна се справя добре въпреки кризата. Все пак не става дума просто за строителен предприемач, а за голяма финансово–икономическа група. Пред дружеството има интересни възможности за проекти в сферата на ваканционните имоти и туризма.

Малко по-встрани по мое мнение остават чисто финансовите дейности, но в момента оптимизацията на разходи и процеси е водеща при всички стопански субекти. Оборотите, не само при Холдинг Варна, а и на пазара, ще се повишат, когато се отърсим от шока от загубите. В момента повечето играчи съжаляват, че са  инвестирали, изчисляват загубите и се чудят какво се случи. Пазарът, както казват, има "къса" памет и това му е работата – да се качва и да пада.
 
Вие имате дългогодишни наблюдения върху дейноста на холдинга. Какво според вас забравят инвеститорите от близкото му минало?

Много силни емоции ме свързват с Холдинга. От началото на 2005 до март 2006 г. работихме основно по тази позиция и по компенсаторките. Десетки клиенти минаха през офиса във Варна. За съжаление, на финала, може би поради неопитност, може би поради нещо друго, останахме неразбрани. А ставаше въпрос за сделка за контролен пакет акции.

Истинско враждебно изкупуване на компания без ясно изразен мажоритарен собственик. С конкурентния посредник се борихме за всяка акция. Беше много напрегнато. Работихме от 7 сутринта до 9 -10 вечер. Тогава бяхме с RTS и максималното дневно изменение на цената беше 15%. Около 15 часа, мисля че беше, си длъжен да сложиш оферта +15%, която да е валидна за следващия ден, иначе не можеш да купиш акции. Как да защитим интереса на клиента?

С днешните аукциони нещата биха се решили само за минути, но тогава Борсата видя манипулация. Последваха жестоки наказания, граденият с години имидж удари нула. Няма как да докажеш че си прав, когато обвинителят и съдията са едно и също лице. Тогава си мислих, че ако си малък посредник, не трябва да вземаш голяма сделка, което не влияе добре на мотивацията.

Разбира се, всичко това е лично мое мнение и по никакъв начин не обвързва други лица.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!