Отсяването на кандидатите за дадено работно място не е лесна работа и това може да се види от отчаяните опити на специалистите по човешки ресурси да тестват кандидатите. Включително с абсурдни въпроси.

Екипът изследователи в сайта за кариери Glassdoor.com извадиха наскоро списък с най-абсурдните въпроси, които компаниите са задавали на кандидатите си за работа през последните 15 месеца. Списъкът е препубликуван и в списание Fortune.

Преди да ги видите, нека направим уговорката, че често хората, които питат такива странни неща на интервю за работа, искат да чуят не точно верният отговор, а да проверят реакцията на човека срещу тях.

Facebook: Имате числата от 1 до 1 000. Колко опита са нужни, за да се отгатне определено число, за което се дават условията че е "по-малко" или "по-голямо"?

Capital One: По скалата от 1 до 10, колко странен сте вие?

Intel: Обяснете квантовата електродинамика в две минути. Започнете сега!

PricewaterhouseCoopers: Колко балона са нужни, за да се изпълни пространството на тази стая?

Goldman Sachs: Ако можехте да бъдете смален до размера на химикалка и ви затворят в блендер как ще се измъкнете от там?

Epic Systems: Имате букет с цветя. Всички, с изключение на две от тях, са рози. Всички останали, с изключение на две от тях, са маргаритки и всички, с изключение на две от тях, са лалета. Колко цветя имате в този букет?

Aflac: Каква е философията на военното изкуство?

Boston Consulting: Обяснете какво се случи в тази страна през последните 10 години!

AT&T: Ако можехте да сте супер герой, кой бихте си избрали да бъдете?

IBM: Как може да претеглите слон без да използвате кантар?

Amazon: Ако имате 5 623 участника в едно състезание, колко игри трябва да направите, за да излъчите победител?

Deloitte Consulting: Колко тухли има в Шанхай? Вземете предвид единствено жилищните сгради.

eBay: Имате пет шишенца с хапчета. Едно от шишенцата тежи 9 грама, докато останалите са по 10 грама. Имате възможност да използвате везната само веднъж. Как ще откриете лекото шише?

Microsoft: Как ще рекламирате и продадете топче за пинг-понг, което е захабено от игра? Изберете един от възможните способи и го обяснете.

Google: Какъв е броят на смартфоните в Ню Йорк?

Schlumberger: Отговаряте за екип от 20 души. Как ще ги организирате, за да проверите колко велосипеда са били продадени във вашия район през последната година?

New York Life: Защо според вас само малък процент от хората печелят по $ 125 хил. годишно?

Apple: Имате три кутии. Едната съдържа само ябълки. Втората съдържа само портокали, а третата съдържа и портокали, и ябълки. Етикетите на кутиите са поставени неправилно. Имате право да отворите само една кутия и без да поглеждате какво има в нея, може да вземете един от плодовете в нея. След като видите какъв плод точно сте взели как ще познаете какви са правилните етикети, които трябва да се поставят върху кутиите?