Спрете посегателството срещу Сребърния фонд, заявява председателят на НДСВ Христина Христова в обръщение към премиера Борисов и Народното събрание за Сребърния фонд, съобщиха от НДСВ.

"С нарастваща тревога в НДСВ слушаме и не вярваме, че правителството предлага да инвестира пари от Сребърния фонд в български държавни ценни книжа. Това не е инвестиция! Това е да дадеш заем сам на себе си. Това е харчене на готови пари! Кой и как ще държи сметка кога и колко ще върне държавата на себе си? По-голям абсурд от идеята да се "инвестира" Сребърният фонд в български ДЦК, по-остър конфликт на интереси, не се е случвал по времето на нито едно управление досега след 1990 г.", заявява Христина Христова.

"От 1990 година насам не се е случило нито веднъж управител на БНБ да излезе публично с писмо и да контрира с много и професионални аргументи готвеното посегателство на част от валутния резерв. Сам по себе си този знак е повече от обезпокоителен. Той е прецедент в историята. Той ще бъде отчетен със знак минус от всички световни пазари и от рейтинговите агенции. Нищо чудно заемите да поскъпнат още повече и икономиката ни да се задъни още по-силно", продължава Христова.

Обръщението й продължава с думите: "НДСВ е силно обезпокоено и от друго предложение – актуализацията на пенсиите да зависи от ръста на производителността на труда. Подобна величина никой не мери, а дори и да я премери, тя може много лесно да бъде манипулирана както нагоре, така и надолу. Интересно по време на криза и безпаричие, когато фирмите масово фалират, как би се увеличила производителността у нас? По-скоро, мили пенсионери, гответе се за понижаване на пенсиите. И тук питаме защо правителството на ГЕРБ не вземе готова и прилагана в много държави, а и у нас, формула наречена "швейцарско правило"? Защо премахнаха тази формула, която успешно се прилагаше от предишните правителства? Швейцарското правило работи с конкретни параметри, изчислими и действителни – инфлацията и ръста на осигурителния доход.

Защо една година преди изборите ГЕРБ се сети за пенсионерите? От къде правителството ще намери пари като се готви не само да емитира нов външен дълг, не само да бръкне в Сребърния фонд, но и да вземе заем от МВФ накрая", казва Христова.

Тя се обръща към депутатите в НС с апела, преди да гласуват, да помислят какви последици ще има техният глас.

"Няма ли заради безотговорност, късогледство, липса на професионален капацитет един ден да съборим и валутния борд? И какво ще се случи тогава с всички ни?".

НДСВ предлага на всички парламентарни групи да се срещнат и да обсъдят задълбочаващата се финансова криза и необмислени и вредни предложения.