Пшеница, царевица, соя – в храните си консумираме зърно всеки ден: на закуска, обяд и вечеря. Но почти нищо не знаем за това кой контролира търговията със зърно в света – опитва се да информира телевизия Bloomberg.

Знаем, че четири компании доминират световните доставки на зърно. Те осигуряват семената, торовете, повечето от обработките и дори обучения за фермерите. Известни са като ABCD: „абевето“, суперсилите на зърнения пазар.

Archer Daniels Midland /ADM/ от САЩ се занимава със соя, царевица, месо и какао. Също така произвежда хранителни добавки и растителни масла, които се използват в сладкарската индустрия.

B“ е като Bunge – водещият производител на олио, който освен това прави и търгува с торове, захар, биоенергия, както и отглежда зърно.

Оказва се, че третите Cargill са най-голямата частна компания в САЩ. А френската Dreyfus, основана преди над 150 години, си остава семейна. Също се занимава със зърно, захар и търгува с енергия.

Четирите фирми взети заедно формират до 90% от глобалната търговия със зърно. И така на лавиците на супермаркетите може и да изглежда, че има разнообразие от зърнени закуски, но истината е, че става все по-трудно да се избегне глобалният хранителен монопол.

Днес насажденията в Европа са засегнати от суши, а в Америка от наводнения – това променя структурата на глобалните доставки. Експертите предричат, че промяната в аграрния баланс ще доведе до силно волатилни цени, които ще се движат близо до рекордните стойности. А при евентуални проблеми с доставките са възможни и краткосрочни ценови шокове.

Само за последната година селскостопанският ценови индекс GSCI на Standard & Poor’s се е покачил с 70%. Монополистите ABCD запазват позициите си на пазара, в момент на рязко повишение на цените.