Акциите на най-голямата италианска банка UniCredit поевтиняха с 38%, откакто банката обяви, че ще увеличи капитала си със 7.5 млрд. евро посредством нова емисия.

 

В понеделник една акция на UniCredit се търгуваше с 12% понижение до 2.3 евро за лот – съвсем малко над първоначално обявената цена от 1.94 евро за правата за записване на новата емисия.

 

Този факт може да се разгледа като показател за инвеститорския интерес към финансовите акции от периферията на еврозоната, посочва Financial Times. От няколко дни акцията на UniCredit губи тежко; на няколко пъти търговията с нея на борсата в Милано беше преустановявана заради голямата волатилност.

 

Пазарната цена на правата, които дават възможност на притежателите им да си закупят две акции на най-голямата по активи италианска банка, паднаха до 85 цента.

UniCredit е една от най-големите европейски банки, с активи за 1 трилион евро и бизнес в 22 страни. Но инвеститорите разпродават акциите й, след като през ноември ръководството обяви решението си да пусне нова емисия акции по препоръка на Европейския банков надзор.

Регулаторите установиха, че италианците имат да набират допълнително 8 млрд. евро капитал и срокът за това е до средата на 2012 г. Тъй като сходни препоръки бяха отправени и на редица други европейски банкови гиганти, първите пристъпили към действие UniCredit се наблюдават с повишен интерес, като индикатор за инвеститорските нагласи.

Засега акционери съответстващи на 14% от сегашния капитал са заявили, че ще с купят новите акции, а други 10% са започнали процедури по участие, но без да пристъпват към правно задължаващи ги действия. Шефът на UniCredit Фредерико Гизони обяви, че е уверен в успеха.

Но в проспекта на новата емисия рисковете не са скрити – и те са много, варирайки от заплахата еврозоната да се разпадне до правни спорове около пирамидата на Бърни Мадоф, както и криминални разследвания за избягване на данъци. Инвеститорите явно не са въодушевени от всичко това.

За цялата си история UniCredit търси пари от пазара за трети път. Банката се разрасна силно през последните години до 2009 г., със серия поглъщания в Централна и Източна Европа, които я направиха и най-големия кредитор в България.

След всичките тези поглъщания, сега италианците изпитват „храносмилателни“ затруднения, шегува се FT.

Един от съществуващите акционери, Banco di Sicilia, държаща 1% от капитала на UniCredit, официално заяви, че няма да участва в записването на новата емисия, тъй като председателят Джовани Пулизи бил „ядосан“ на пазарния срив на акциите.

В друга новина на Файненшъл Таймс се посочва, че през декември италианските банки са теглили рекордните 210 млрд. заеми от Европейската централна банка, тоест са погълнали една четвърт от цялата ликвидност, предложена на пазара от ЕЦБ.