Германец ще може да работи като нотариус в България, но българин да работи като нотариус в Германия е невъзможно. Това се получи, след като в Народното събрание днес бе внесено предложение за промяна в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, която премахва дискриминацията спрямо чужденците. В същото време редица европейски държави, сред които Германия и Франция, не бързат с приемането на подобни промени в законите си.

Според предложението за либерализация, занапред не само български граждани ще могат да упражняват дейността нотариус, но същото у нас могат да работят и граждани на държава-членки на Европейския съюз, на държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо
пространство или на Швейцария.

Да премахнем съществувалото до момента ограничение ни задължава решение на Съда на Европейския съюз, според което въвеждане на изискване за гражданство при осъществяване на нотариална дейност е нарушение на разпоредбата на чл. 49 от Договора за функционирането на ЕС. Решението е задължително за институциите на ЕС и за всички държави-членки.